Català

Manifest de la comunitat científica a favor dels ESPAIS NATURALS PROTEGITS de les Illes Balears

1) Les recents notícies aparegudes a la premsa i a les xarxes socials en relació als espais naturals protegits de les Balears (ENPs) així com les actuacions dels seus responsables polítics han omplert de preocupació al sector científic d’aquest país, usuari habitual dels ENPs com a espai de treball i investigació.

2) Els ENPs inclouen hàbitats, ecosistemes i espècies silvestres que sovint només s’hi poden trobar -i per tant estudiar- in situ, formant un camp experimental únic i particularment valuós, i permetent l’estudi de processos i d’espècies que amb la seva absència no podria dur-se a terme.

3) Els ENPs tenen valor mercantil, comptable, a través dels innombrables serveis ambientals que proveeixen: font de matèries naturals, suport de ramaderia extensiva, reserves hídriques, contenció dels processos d’erosió, etc. No menys important són els valors immaterials que atresoren, cada dia més necessaris en una societat progressivament urbana i cada vegada més allunyada del medi natural. Són essencials no només pels animals i plantes que hi habiten, també pels humans, que troben en ells l’alleujament mental, físic i espiritual.

4) La conservació dels ENPs, contràriament al manifestat repetidament pels nostres governants, no és cara, especialment si la comparem amb determinades inversions públiques. No menys cert és que no existeix una política d’espais protegits basada exclusivament en el paper dels propietaris privats, llurs interessos particulars, perfectament legítims, prevalen sobre el bé comú. La preservació d’espais és una disciplina de la biologia de la conservació i de l’ordenació del territori, i requereix una elevada preparació tècnica i científica per part del personal que l’exerceix.

5) Donem suport a una política d’ENPs basada en una inversió pública suficient i en una autèntica política d’ordenació territorial, perquè públics han de ser i són els seus beneficis.

6) Volem mostrar la nostra enorme preocupació per la brutal reducció de pressupost i plantilla així com per l’anunciada extinció de l’empresa pública Espais de Natura Balear, responsable fins avui de la gestió del sistema públic d’ENPs. La mesura suposarà la conversió de parcs, ja de per si infra-dotats, en parcs dotats testimonialment i sense capacitat d’inversió. Especialment preocupant ens sembla la situació al Parc Nacional de Cabrera, en declivi des de la seva transferència a la Comunitat Autònoma, i al Paratge Natural / Paisatge Cultural Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana, que pràcticament ha vist desaparèixer els seus tècnics responsables.

7) Volem mostrar la nostra perplexitat davant les declaracions del conseller del qual depèn la conservació a Balears, el Sr Company. Descriure el viure del treball en parcs i reserves de forma despectiva, equiparant-lo a “viure del conte” diu molt poc a favor d’algú que precisament hauria, per pura lògica de la responsabilitat, defensar un pressupost i una activa política de creixement del raquític sistema d’ENPs amb què comptem actualment. És just el contrari del que s’està fent mentre, aquí sí, s’atorguen subvencions públiques milionàries al sector primari.

8) La comunitat científica i investigadora de les Illes Balears i també la d’altres àmbits geogràfics, no pot romandre impassible davant aquest injustificat atac a la conservació del patrimoni natural de les Balears a través dels seus ENP, un valor social, cultural, hermenèutic, econòmic i immaterial de primer ordre, que contribueix al manteniment de la riquesa natural i el valor patrimonial de les Illes Balears així com el seu ús i gaudi social, incloent l’ecoturístic. Un bé comú, un espai privilegiat de treball i investigació, unes plantilles amb molts anys d’esforç a l’esquena estan en perill. Encara estem a temps d’aturar aquesta desraó.

9) Per tot això sol·licitem respectuosament al Govern Balear que reconsideri urgentment les decisions preses en relació a la plantilla d’Espais de Natura Balear. Així mateix, demanem que es doti al pressupost dels parcs i reserves de forma suficient, permetent com a mínim, el manteniment dels programes de conservació, investigació, ús públic, interpretació i vigilància en els nivells amb què es comptava el 2011.

Han signat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s